Förutom förra årets uppsving i Svenskarnas kostmedvetenhet mot nyttigare mat, som bekräftas av LIs konjunkturenkät om våra ändrade matvanor, fortsätter hälsotrenden i år. Här några exempel bara under årets första månader som påverkar våra matval:
• WHO går ut och halverar rekommendationen för socker från 10 till 5 energiprocent per dag, vilket motsvaras av drygt 30 gram socker. Anledningen är hälsofördelar som minskad risk för hjärt-, kärlrelaterade sjukdomar, diabetes och fetma. Som riktlinje kan nämnas att 30 gram socker motsvaras av en burk Coca Cola eller två glas apelsinjuice eller tre mackor Lingongrova eller 8-9 sockerbitar. När Livsmedelsverket får frågan om de tänker anpassa sina riktlinjer efter WHOS sänkning, svarar de nej.
• Angående socker i maten så har även USA fått en ny nationell bekämpare av stora mått. Michelle Obama uppmanade nyligen livsmedelsproducenterna i USA att märka sina livsmedel med mängden tillsatt socker så att det ska bli enklare för folk att välja hälsosammare mat.
• Från USA kom nu också en varning från forskare för att äta för mycket rött kött – annars ökar risken för cancer. Inte helt statistiskt signifikanta resultat, gäller bara medelålders personer, inte personer över 65 år. Men varningar för rött kött har funnits länge.
• I februari publicerade den nybildade föreningen ”Läkare för framtiden” en debattartikel i DN där de uppmanar politikerna att överväga en subventionering och momsbefrielse av hälsosamma livsmedel. Detta skulle bekostas av en skatt på ohälsosamma livsmedel. Frågan är då vilka livsmedel som avses men i första hande förespråkar de en vegankost.
Leave a Reply